Der er naturligt meget stor forskel på hvordan børn i forskellige aldre forholder sig til penge og økonomi. Denne artikel giver et overblik over hvordan deres forståelse er og hvordan man griber aflønningen an.
3-5-årige:
I denne alder er børnene meget konkret forstående hvilket også betyder at man skal forklare og vise hvad f.eks. 20 kr. er og hvad man kan købe for beløbet.
I denne aldersgruppe kan børnene blive frustrerede over at de ikke kan købe det som de ønsker sig. De er for små til selv at administrere beløbene.
6-10 årige:
I denne aldersgruppe begynder børnene at være motiverede for at spare op og det er vigtigt at man støtter dem i denne proces. Man kan være med til at give dem forståelsen for beløb når man f.eks. er ude og handle ind og have fokus på varernes pris.
Man kan supplere med at det kan være nødvendig at træffe til- og fravalg i økonomiske beslutningsprocesser. Det betyder at hvis man i denne aldersgruppe begynder at give lommepenge får de medansvar for egen økonomi. Det betyder også at de kan få en forståelse for at penge og pligter hænger sammen. De begynder også at få en forståelse for at man kan spare op til dyre ting.
11-13 årige:
Når barnet er i denne aldersgruppe begynder de at kunne tage et medansvar for at man kan spare op til ting. Det er vigtigt at støtte dem i at man kan spare op til større ting. Man kan tage udgangspunkt i de ting som de ønsker sig. I denne aldersgruppe begynder det også at være muligt at påtage sig et fritidsjob. Nogle vil f.eks. kunne passe naboens børn mens andre vil kunne være reklameomdelere. Det er vigtigt at huske lektier og fritidsaktiviteter skal prioriteres.
Man kan f.eks. begynde at give barnet et fast beløb som barnet selv tager ansvar for og det er vigtigt at huske barnet også begynder at lære af erfaringer hvorfor fejlkøb eller for hurtige køb kan være en stor læring.
Som 12-åring er det muligt at barnet kan få sit eget betalingskort og blive tilmeldt MobilePay.
14-18-årige:
I denne aldersgruppe bliver børnene konfirmeret og får formodentlig et større økonomisk beløb tilgængeligt. Det er oplagt at snakke om brug af disse midler. Man kan overvejer hvor meget der skal bruges på køb og hvor meget der skal investeres. Igen bør man overveje mulighederne for fritidsjob som også giver barnet et stort element af selvstændighed. Man kan overveje om barnet skal have et beløb til f.eks. tøj, mobilabonnement eller andet.
Over 18 år:
Nu er barnet blevet voksent og kan selv bestemme over sin økonomi. Muligvis har barnet også fået udbetalt en børneopsparing som evt. skal bruges eller investeres. Det er også nu en god idé at snakke om konsekvenserne af at låne penge.
Skriv et svar